ROGER THAT INSPIRATIE LAB

“Een plek waar je jezelf mag zijn, waar je gezien en gehoord wordt”
Het Roger That Inspiratie Lab is gecreëerd om de veerkracht van jongeren in de leeftijdsgroep van 11 t/m 25 jaar te versterken zodat ze sneller weer mee kunnen doen in het onderwijs en op gebied van werk en relaties.
 
Dit eigentijdse lab is een vertrouwde plek waar kwetsbare jongeren antwoorden op levensvragen kunnen ontdekken en biedt een laagdrempelige ontmoetingsplaats waar activiteiten voor én door jongeren worden georganiseerd. Hier kunnen jongeren zichzelf zijn, een praatje maken met leeftijdsgenoten, komen om te relaxen, een luisterend oor vinden en hun talenten ontdekken en ontwikkelen.
 
In de eerste helft van 2021 is ons eerste Roger That Inspiratie Lab ‘De Peel’ geopend in Zuid-Oost Brabant. Onze doelstelling is om jeugd- en jongerenwerk te innoveren door een integrale aanpak te ontwikkelen gebaseerd op de principes van positieve gezondheid waarbij welbevinden, zorg, onderwijs en arbeidsmarkt zijn geïntegreerd en ervaringsdeskundige jongeren een sleutelrol vervullen.
Ook is de zorg die jongeren eventueel nodig hebben beter vindbaar en sneller toegankelijker, zodat problemen niet erger worden, wachttijden korter zijn en jongeren niet iedere keer opnieuw hun hele verhaal hoeven te vertellen.
 
Op de website www.inspiratie-lab.nl is meer info te vinden en kun je zien dat er inmiddels al op meer locaties een Inspiratielab is.
 
 

Organisatie
Elk Roger That Inspiratielab is ondergebracht in een zelfstandige stichting, met een lokaal bestuur. De Stichtingen zijn ANBI’s, algemeen nut beogende instellingen, en ingeschreven in de kamer van koophandel.
 
De zelfstandige stichtingen onderschrijven de missie, visie & kernwaarden, de drie O’s (Ont-moeten, Ontdekken en Ondernemen) de kwaliteitscriteria en de huisstijl. Ze leveren lokaal maatwerk – in elke gemeente is de uitgangssituatie anders – op basis van een behoefteanalyse en meerjarenplan, zijn lokaal verankerd en maken jongeren wegwijs, in het lokaal ecosysteem van organisaties die actief zijn op het gebied van zorg, welzijn, onderwijs en arbeidsmarkt.
 
Gedetailleerde informatie hierover is te vinden op www.inspiratie-lab.nl
 
 

Zelf een Inspiratielab starten?
Indien je interesse hebt om zelf, in je eigen woonplaats of regio, een Inspiratielab te starten, dan kun je contact opnemen via mail: info@inspiratie-lab.nl of bellen met:
Huub Esten, projectleider: 06-24259068
Fleur Hulst, voorzitter van de Rogier Hulst Foundation: 06-12939642
 
Heel veel praktische zaken die nodig zijn om een Inspiratielab te starten zijn beschikbaar. We gaan graag het gesprek aan over de uitgangssituatie in jouw woonplaats of regio en wat de toegevoegde waarde zou kunnen zijn van een Inspiratielab.
 
 

Alliantie Laagdrempelige Inloopmogelijkheden
Roger That Inspiratielab is een label dat deel uitmaakt van de ‘Alliantie Laagdrempelige inloopmogelijkheden mentale gezondheid jongeren’. Deze alliantie werkt ondermeer samen met MIND Us en FNO Zorg voor kansen en heeft als doel een landelijke dekking te realiseren met laagdrempelige inloopmogelijkheden voor jongeren, om hun mentale gezondheid te versterken. Na een klein jaar voorbereidingstijd is deze alliantie, een samenwerkingsverband van organisaties die vergelijkbare inloopmogelijkheden hebben, in december 2022 officieel van start gegaan.
 
Een landelijk dekkend netwerk realiseren gaat niet vanzelf. De leden van de alliantie hebben een sterk beeld hoe ze gaan komen. Ze willen met elkaar het volgende voor het volgende voor elkaar krijgen:
  • Brede erkenning van de maatschappelijke waarde van laagdrempelige (inloop)voorzieningen.
  • Verankeren van deze inloopmogelijkheden in wet- en regelgeving en structurele financiering.
  • Professionaliseren van de aanpak en werkwijze van de leden (kwaliteitscriteria, borging, toetsing).
  • Creëren en onderhouden van een netwerk van gelijkgestemde sociaal ondernemers.
  • Het aantal leden van de alliantie laten groeien.
‘Ont-moeten, ontdekken, en ondernemen’
 

Welke gemeenten worden koplopers in preventie?

ONZE FILM maakt heel helder hoe het kan! Wij hebben een eenvoudige, maar zeer DOELTREFFENDE OPLOSSING voor de ENORME DRUK op de JEUGDZORG. Kosten besparen op dure jeugdzorg: een win-win situatie.
 
Fijn als je de video wilt DELEN via LinkedIn of Facebook
 
We zijn trots op alle Lotgenoten, het Roger That Team en onze topper Jan Willem, onze cameraman!!!
 
OPENING ROGER THAT INSPIRATIELAB OOSTERHOUT
Vrijdag 23 juni was de feestelijke officiële opening van ons Roger That Inspiratielab Oosterhout. De opening was georganiseerd door de leerlingen van Curio Effent. Wat een prachtige middag met allemaal blije begeesterde jongeren en geïnteresseerden. Je wordt toch helemaal warm van binnen Daar doen we het toch voor!
 

 
 

Roger That Inspiratielab de Peel Geopend
WE DID IT! Onze FEESTELIJKE OPENING van het Roger That Inspiratielab de Peel is voor mij een onvergetelijke dag geweest. Ik vond het heel speciaal, om het lintje voor de ingang symbolisch te mogen doorknippen om onze nu al succesvolle Inspiratielab officieel te openen.
 
Kijk hier voor een impressie van deze mooie dag.
 
 

Feestelijke opening Roger That Inspiratielab de Peel
Nu is het tijd dat iederéén in de Peelregio kennis met ons en het Inspiratielab maakt en daarom is er op zaterdag 2 oktober een feestelijke opening. Vanaf 14.00 uur tot 20.00 uur ben je hartelijk welkom. Om kennis te maken met de mensen achter het initiatief, te horen en te zien wat jongeren doen in de Oude Smederij en uiteraard om te genieten van muziek, de ontspannen sfeer, een drankje en een hapje. Kortom laat je ook inspireren!
 
Neem gerust ook een kijkje op de onlangs gelanceerde website inspiratie-lab.nl.
 
GRAAG TOT ZIENS OP 2 OKTOBER IN HET ROGER THAT INSPIRATIELAB WILHELMINAPLEIN 27C SOMEREN.


 
 

Impressie van startersfase Pilot Roger That Inspiratielab de Peel
 

Bekijk voor de geschiedenis van het Roger That Inspiratielab onze pagina Startersfase.